Ingyenes dizájneszközök, gyors eredmények

A tartalomkészítéssel kapcsolatos feladatok meredeken növekednek évről évre. Blogcikk-illusztráció, Facebook-posztkép, Youtube-intro, reels-ek itt, shorts-ok ott. Ha attól most el is tekintünk, muszáj-e mindenben részt venni és mindenhol ott lenni (nem!), azért az belátható, hogy szembetűnő különbségek vannak megjelenés és megjelenés között.

Biztosan veled is előfordult már, hogy kicsit irigykedve, kicsit csodálva vetted tudomásul egy-egy vállalkozás profi-pörgős megjelenését, és elméláztál azon, vajon ennek egész grafikuscsapata van?! Nos, biztosan erre is van példa, de könyvelőcégek esetében – és általában a kkv-k körében – a „magad, uram, ha szolgád nincsen” örökbecsű jeligére készül a kreatív anyag színe-virága. Ami széles skálán mozog; a bénácska-kilencvenesévek stílustól a vérprofi szintig mindenre van példa.

Az alábbi hasznos eszközökkel, oldalakkal azokon az adózási-számviteli szakembereken igyekszem segíteni, akik szeretnék fájdalommentesen és gyorsan szép képi anyagokkal feltölteni a közösségi felületeiket, weboldalukat anélkül, hogy úgy éreznék, űrhajót építenek, vagy a grafikai szüttyögéssel az érdemi munkától veszik el az időt. Tehát a dizájnereknek készült, specializált Adobe szoftvereket most elfelejtjük, de a Canváról sem értekezem itt – az egy külön posztot érdemel.

Képméret-optimalizálás

Egy-egy weboldal betöltési sebességét rendkívül rontja az, ha hatalmas, eredeti méretben vannak feltöltve a képek. Különösen mobilon zavaró, amikor csíkosan töltődik be a kép, mintha visszacsöppentünk volna a betárcsázós internet korába.

Legyen az blogkép vagy új csapatfotó, mielőtt feltöltöd a weboldalra, futtasd meg a tinypng oldalon. Sőt, érdemes a Facebook-posztokkal is ugyanígy eljárni, mert ha nem te teszed meg, majd megteszi a Facebook – és olyankor nem szoktuk érteni, miért lett pixeles a kép. Hát mert a Facebook szerverkapacitása sem végtelen, és ezt a véges erőforrást nem a te fotódra szeretné elhasználni. 😊

A tinypng-vel azonban a képek minősége nem lesz rosszabb, ugyanis olyan háttéradatok törlésével éri el az átlagosan minimum 70%-os méretcsökkenést, amiből emberi szem semmit nem vesz észre. Örülj tehát, ha minél nagyobb felbontású képből indulsz ki, hiszen abból sokkal egyszerűbb kisebbet csinálni, mint fordítva (sajnos a CSI: A helyszínelők csak mese; a valóságban nem lehet kis méretű, éjszaka készült fotórészletre tűélesen ránagyítani, és máris olvasni a gyilkos rendszámát…)

Egy hasznos kis eszköz, a tinypng
Nem mindegy, hogy 1,3 MB vagy 111 KB a méret, főleg, ha sok kép van az oldalon

A tinypng a nevével ellentétben jpg formátumot is fogad, de egy feltölteni kívánt kép nem lehet 5 MB-nál nagyobb.

Ingyenes eszköz, könyvelőként valószínűleg többre innen nem lesz szükséged. Ha webshopot üzemeltetnél, többezres nagyságrendű termékfotóval, akkor ajánlanám a WordPress-bővítményét, amely lehetővé teszi az automatikus képméret-optimalizálást, de inkább menjünk tovább.

Háttér eltávolítása

Gyakran előfordul, hogy szeretnénk eltüntetni egy kép eredeti hátterét, mert zavaró, „nem szép”, vagy mert valamilyen illusztratív megoldásra szeretnénk cserélni.

Zavaró a kép háttere? Töröltesd!
Ha a szuper fotó hátterében egy kollégád épp az ebédjét fogyasztja a monitor előtt, vagy más furcsaság történik, töröld a zavaró hátteret

Ehhez ma már számos eszköz rendelkezésedre áll, és itt is előny, ha nem aprócska, hanem nagy felbontású képpel dolgozol.

A egykattintásos konzerveszközöktől azért ne várd, hogy a röpködő hajszálak mögött áttűnő háttér is tökéletesen el lesz tüntetve, ehhez a dizájnerek szemkifolyós szöszmötölésére van szükség a Photoshopban. De azért a legtöbb kép esetében egész jó megoldásokat hoznak az alábbi eszközök:

  • remove.bg: eléggé pontosan dolgozik, illetve ha nem vagy elégedett, kézzel is után tudod javítani. Sajnos az ingyenes verzió nem engedi letölteni az eredeti felbontású képet, csak egy jóval kisebbet ad vissza, ami körülbelül arra elég, amikor egy Facebook-posztkép egy részletét szeretnéd kitölteni a háttérmentes képpel.
  • Adobe Express: hasonlóan jól el tudja különíteni a fő fotótémát a háttértől, de itt is lehet további pontosításokat végezni, ha szükséges. Eredeti méretben kapod vissza a fájlt, így sokkal jobban használható, mint az előző eszköz, ami – valószínűleg a domain névnek köszönhetően – szélesebb körben ismert. Az Adobe Express ingyenesen használható, csupán regisztrációhoz kötött, és számtalan funkciója van a háttér eltávolításán kívül.
  • removal.ai: egy mesterséges intelligencia által működő oldal, ahol ingyenesen szintén egy kisebb felbontáshoz lehet hozzájutni.

A fenti hármon kívül számtalan oldal kínál háttértörlést, ha beírod a keresőbe, „background remove”, te is látni fogod. Minimális angoltudásra van szükség, illetve annak észben tartására, hogy megnézd: üzleti célból engedélyezett-e a módosított kép használata – ezt a tényt az oldalak mindegyikén jelzik. Ha a képed túlságosan részletgazdag hátterű, célszerű minél több eszközön végigpróbálgatni a törlést, egészen különböző eredmények tudnak születni.

Néha nem egyértelmű, meddig tart egy kép fő témája...
Összetett hátterű képnél a gépi megoldás gyakran nem lesz tökéletes…

Profi látványtervek egy kattintásra

Lehet, hogy hallottad már azt a kifejezést, hogy mockup. Nehéz magyar megfelelőt találni rá, itt körülbelül annyit tesz, hogy próba. Azaz egy terméket, eseményt vagy márkát úgy és olyan környezetben jelenítünk meg, amely (még) a valóságban nincs is. Grafikusok ilyen élethű módon prezentálják az ügyfeleiknek például a logóterveiket: pólóra nyomtatják, bögrére ragasztják, irodafalra teszik stb. – persze csak virtuálisan. Így jobban lehet látni a használatot. Ugyanígy termékeket is el lehet helyezni élethű környezetben, használat közben.

Könyvelőként például az új weboldaladat, a megjelent könyvedet, e-bookodat tudod ilyen módon bemutatni, és ehhez ma már szintén nem kell a Photoshop, vannak sablonok, ahová csak feltöltöd a képet és tádááám, kész. Mint ezek a mockupok:

Mockup laptopon
Mockup papíron

Ehhez ajánlom a smartmockups.com oldalt, ahol az ingyenes verzió is jól használható, még akkor is, ha a letöltött mockup-ok kisebb méretben tölthetőek le, mint a pro verzióban.

Ingyenes képlelőhelyek

Mind a közösségi oldalakra, mind a honlapra sok-sok képre, grafikára, illusztrációra lesz szükséged. A legjobb, ha előfizetsz egy képügynökség csomagjára, mert ez már nem különösebben megfizethetlen egy vállalkozás számára. Egészen kis csomagok is vannak, ha kevés képre van egy-egy hónapban szükséged.

De ha erre most nem szeretnél áldozni, vagy kifutottál a havi keretből, íme néhány ismert és kevésbé ismert oldal, ahol ingyen, jó minőségű és nagy felbontású képi anyagot találsz. A legtöbb üzleti célra is jogtisztán felhasználható, de a licence szabályokat ajánlott átnézni használat előtt – ez minden oldalon szerepel.

https://pixabay.com/

https://www.freepik.com/

https://www.picjumbo.com/

https://gratisography.com/

https://unsplash.com/

https://www.pexels.com/

Scroll to Top