5 verhetetlen ok, miért jobb, ha van könyvelői honlapod is, nem csak egy facebook oldalad

Sok kisebb könyvelőirodának, egyéni cégnek nincs saját domain név alatti weboldala, hanem csak a közösségi médiában – jellemzően a facebookon – van jelen. Egyszerűnek tűnik csupán egy facebook profilt futtatni, azonban ez számos kockázatot is rejt. Ebben a cikkben a leglényegesebbekre igyekszem rávilágítani. Más szóval kérdés tehát: miért jó, ha könyvelői weboldalad IS van?

1/ „Én házam, én váram”

A közösségi oldalak nem képezik a saját tulajdonodat, az ottani szabályok, változások általad nem befolyásolhatóak; csak alkalmazkodni és olykor „túlélni” lehet. Kétfaktoros azonosítás ide vagy oda, igen gyakoriak az oldalfeltörések, az adathalászat, a fiókhoz rendelt bankkártya megcsapolása stb. Ilyen esetekben a legtöbbször napokra-hetekre elveszhetsz a közösségioldal-tulajdonos giga cég eljárásrendjében.

Ám ha nem is mindjárt a követőszám- vagy a pénzveszteség lebeg előttünk, akkor is sok kis idegesítő körülmény nehezíti a jelenlétet: bonyolult a hirdetési felület, állandóan kisebb-nagyobb mértékben megváltozik a platform, valójában senki nem ismeri az algoritmusokat, amelyek révén eljuthatsz a kívánt körhöz, fizetés nélkül pedig jóformán édesanyánk az egyetlen, aki látja a posztot – legyen szó bármely social felületről.

Ezzel szemben a saját weboldalon a frontendtől az adminisztrációs felületig minden olyan lehet, amilyet szeretnél. Az más kérdés, hogy megfogalmazni, mit is akarsz, nem éppen egyszerű, és ha sikerül, még megfelelő dizájnert, fejlesztőt is találnod kell… De a saját weboldal akkor is a tiéd.

2/ Komoly cégnek van weboldala

Gondolj saját magadra, amikor keresel valamit. És most ne csip-csup dologra gondolj, hanem olyan termékre, szolgáltatásra, ami a könyveléssel mint szakterülettel egy szinten van. Nem bizonytalanít el, ha nem találod a keresőben a cég, a szolgáltató weboldalát, csak a facebookon van jelen?

Egy magára valamit is adó vállalkozásnak van honlapja: saját domain név alatt, nem olyan kiterjesztéssel, amelyből látszik, hogy egy ingyenes weboldalkészítő eszközzel (pl. webnode) van „összedobva”, hanem hajlandók voltak áldozni arra, hogy professzionális legyen a megjelenésük.

Egy új ügyfél(jelölt) szinte biztosan először a Google-ben keres rá mind a szolgáltatásra, mind magára az adott könyvelőirodára, és akit nem talál, az lényegében nem létezik.

3/ Márkaépítés eredményesebben

A saját honlap alkalmasabb arra, hogy markáns, egyedi márkát építs ki a könyvelőcégeddel, hiszen a frappáns domain névtől a vizuális arculati elemekig minden sokkal jobban kifejezhető a weboldalon, mint egy egykaptafa social profilként.

4/ Közvetlen kapcsolat cég és érdeklődők között

A közösségi oldalak nem engedik – mert nem érdekük –, hogy közvetlen kapcsolatba kerülj az érdeklődőiddel. Hiszen akkor elhagynád a platformot, nem igaz?

Ezért kifejezetten tiltják is, és akadályozzák is, hogy összevont adatoknál konkrétabb információkhoz juss a követőidről, a hirdetéseidre kattintókról vagy a csoportod tagjairól. Persze egyesével összegyűjtögetheted őket, de ez adatvédelmileg erősen aggályos, más szóval illegális.

Minden fizetett hirdetés, minden kommunikáció azt kell, hogy célozza, hogy végül a saját adatbázisod épüljön, azaz legálisan szerezd meg az adatokat a célcsoportodról. Egy hírlevélsorozat, egy zárt tartalomért való regisztráció, egy ajánlatkérő űrlap a saját weboldaladon ezt a célt segíti elő.

5/ Keresési eredmények javítása

Egy jól optimalizált weboldal segít abban, hogy jobb helyezést érj el a keresőmotorok találati listáin. Ezáltal könnyebben megtalálnak azok, akik éppen könyvelőt keresnek, vagy váltanának.

Ez a keresőoptimalizálás, amivel azt éred el, hogy organikusan egyre jobban terülsz a releváns keresőkifejezésekre. Fontos, hogy a tartalommarketinggel, amely elsősorban ezt a célt szolgálja, a saját weboldaladat építsd, ne a facebookot. Azaz legyen értékes blogszekció az oldaladon, ahová előbb-utóbb, ha megfelelő minőségű és elég sok értékes tartalom van itt, magától, ingyenesen érkeznek a látogatók, akikből a potenciális vevők, ügyfelek lehetnek. A seo-ról, azaz a keresőoptimalizálásról itt olvashatsz bővebben.

Összefoglalva, ez a cikk nem azt akarja bebizonyítani, hogy felesleges jelen lenni a közösségi médiában, hanem azt, hogy egy profitorientált vállalkozás, aki ráadásul bizalmi területen mozog, ne építsen csak ezekre, hanem szánjon időt, energiát, fókuszt és tőkét arra, hogy saját weboldala is legyen. Egy könyvelői weboldal ráadásul nem túlságosan összetett, ezért azt sem állíthatod, hogy megfizethetetlen. Ha már van weboldalad, gondold végig, mire használod, illetve megfelel-e a mai követelményeknek, és ha kell, javíts rajta.

Scroll to Top